بایسته های علمی پژوهشگری
تا حالا تصمیم گرفتید چیزی بنویسید؟؟؟
اگه موضوع تحقیق رو انتخاب کردید باید این مسائل را مدّ نظر داشته باشید:
داشتن اطلاعات عمومی: از آنجا که تولید اثر در یک زمینه خاص بدون اطلاعات و مواد خام اولیه امکان پذیر نیست ضروری است شما یک سری اطلاعات کلی و عمومی درباره موضوع خود بدانید.
قدرت شناسایی منابع و توان جستجو در آنها: یکی از مقدمات بایسته تحقیق، تتبع و جستجو در منابع متعدد است. پس شما باید ابتدا بتوانید منابع مرتبط با موضوع خود را پیدا کنید. سپس با جستجو در این منابع مطالب خود را پیدا کنید.
توانمندی گزینش مطالب و پردازش آنها: کارگری رو در نظر بگیرید که انبوهی از آجر و گچ و ماسه و سیمان داره ولی چگونگی کاربرد آنها رو نمی دونه، مطمئنا چنین کسی نمی تونه خونه ای با شکوه بنا کنه. شما نیز برای نوشتن یک اثر علمی نیازمند فراهم کردن مواد اولیه مناسب و اطلاعات علمی هستید. از طرفی باید بتوانید این اطلاعات را تحلیل کرده و میان آنها انسجام و نظم منطقی برقرار کنید.
در واقع شما با ساماندهی یافته های خود و تحلیل آنها، بین خود (به عنوان محقق) و مسئله تحقیق(مجهول) نوعی پیوند ایجاد می کنید، که منجر به نوآوری خواهد شد.
برخورداری از دستگاه برهان پذیری: شما در هر نوشته علمی یک مدّعا دارید و یک دلیل. ابتدا باید مدّعای خود را گویا و رسا بیان کنید تا جایی که هیچ گونه ابهامی در آن نباشد. سپس این ادّعا را با دلایل عقلی و نقلی اثبات می کنید.
بهره مندی از ابزار کارا و روزآمد: در روزگاران قدیم تنها منبع دسترسی به مواد خام تحقیق، کتاب بود؛ ولی شما عزیزان خوب می دونید که در عصر ما از راههای متعددی می توان به اطلاعات اوّلیه دست پیدا کرد. این منابع عبارت است از: کتابخانه های دیجیتال، نرم افزارهای رایانه ای، سایت های پژوهشی و … .
آشنایی با زبان های گوناگون: یکی از ملزومات پژوهشگری مخصوصا برای طلّاب، آشنایی با زبان های گوناگون، بخصوص عربی و انگلیسی است.
منبع: درسنامه پژوهش، مجید حیدری فر